Ett stambyte är ett stort ingrepp, och inte särskilt kul att uppleva för de boende. Men när ett stambyte behöver genomföras är det viktigt att det görs. Annars kan stora skador uppstå, både på fastigheten och på de boendes ägodelar.
Det finns mycket man kan göra, om man äger en fastighet eller sitter i styrelsen för en bostadsrättsförening, för att underlätta stambytet, både för sig själv som ansvarig och för de boende.
- Anlita en konsult inom stambyte, som kan hjälpa till med planering, projektering och projektledning både innan och under projektet. De flesta som genomför ett stambyte tycker att det är guld värt att ha en erfaren konsult till hjälp.
- Informera de boende i tid. Det är viktigt att de boende känner till att ett stambyte kommer att utföras. Det gäller framför allt i en bostadsrättsförening. Ingen vill se sitt nyrenoverade badrum rivas ut för att nya stammar ska sättas in. Ingen vill heller behöva flytta flera gånger på kort tid, som paret i den här artikeln.
- Var beredd på att det tar lång tid. Ett stambyte tar oftast ett år eller mer, med planering och projektering inräknad. Det är viktigt att vara medveten om detta, för att inte bli stressad och försöka genomföra saker för snabbt.
- Läs på om vilka rättigheter de boende har. I ett hyreshus kan värden besluta om åtgärder som stambyte och renovering, men det kan behöva avgöras i hyresnämnden.

Vi brukar hävda att det är kvalitén på verktygen som avgör hur bra ett arbete till slut blir. När det handlar om stambyten är det dock viktigt att också ha tillgång till en bra konsult. Begär gärna in referenser från fastighetsägare eller bostadsrättsföreningar som har anlitat konsulten tidigare, för att vara säker på att ni får ett arbete av hög kvalitet.