Att välja relining

Ett stambyte är ett stort, dyrt och påfrestande ingrepp, som ibland kan vara det enda möjliga alternativet när rören har blivit slitna. Men ofta är relining ett alternativ. 

Relining innebär att rören, istället för att bytas ut som vid ett stambyte, kläs om invändigt med plastmaterial som gör att de blir i princip som nya. Det finns flera fördelar med detta.

  • En relining är ett mindre omfattande arbete än ett stambyte 
  • Relining medför inte lika höga kostnader, varken för bostadens ägare eller för ägaren till fastigheten. 
  • Relining går betydligt snabbare än ett stambyte. I en lägenhet kan arbetet göras på några timmar. Ägaren till bostaden, eller hyresgästen, behöver inte flytta ut under den tid arbetet pågår. 

Fler fördelar med relining finns att läsa om på https://reliningstockholm.nu/.

Relining
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 100

Relining eller stambyte?

Som redan nämnts kommer inte relining att fungera i ett hus där stammarna är för slitna. Detta kan vara en anledning till att många försäkringsbolag inte ville ge ersättning till skador som uppkommit efter relining, för några år sedan. Sedan dess har dock mycket hänt, och inte minst har försäkringsbolagen lärt sig att relining är minst lika hållbart som stambyte, om det görs under rätt förutsättningar.

Precis som vid stambyte är det viktigt att ha en kompetent projektledare, som kan hålla i arbetet med att leda och samordna reliningen.

Relining under gatan

Under våra gator löper ett stort antal rör, och när de måste bytas ut måste gatan brytas upp. Även här kan relining vara ett alternativ. Det blir betydligt billigare att göra på detta sätt. Enligt Söderköpings kommun blir kostnaden för relining en femtedel till en tiondel av kostnaden för nya rör, när ledningarna under stadens gator måste bytas. Söderköping är också en mycket pittoresk stad, som använts för filmatiseringar av Astrid Lindgrens böcker. Handlarna och turistnäringen uppskattar säkert att gatubilden inte förstörs lika mycket

Denna webbplats använder kakor för att ge dig en bättre användarupplevelse. Vi mäter också antalet besök till webbplatsen. Vi sparar ingen information som kan knytas till dig som besökare.