Fasadrenovering med puts

Att putsa en fasad ger den ett nytt utseende, men kan också återställa den till sin forna glans. Om det rör sig om ett äldre hus är det också viktigt att ta hänsyn till husets historia, och helst använda gamla material och metoder. Även många nyare hus har dock putsade fasader. 

I den här texten går vi igenom olika typer av fasadrenovering med puts. Om du har en fasad som behöver renoveras kan du hitta bra information på prenadabygg.se/fasader

Tre underlag för fasadrenovering

Fasadrenovering kan göras på många olika sätt. Ett vanligt sätt, som ofta ger mycket bra resultat, är genom att lägga puts på en befintlig fasad. Det behöver inte handla om en putsfasad från början, puts kan läggas även på fasader i andra material, för att ge dem en uppfräschning.

Putsad husfasad
  1. Puts på tegel
    Puts fäster mycket bra på tegel, och om man lägger diffusionsöppen puts kommer fasaden att släppa ut fukt inifrån, samtidigt som fukt inte kan tränga in utifrån.
  2. Puts på trä
    Även en träfasad kan putsas. Vanligen passar man på att tilläggsisolera huset i samband med detta, för att minska energiåtgången och uppvärmningskostnaderna.
  3. Puts på puts
    En putsad fasad som blivit sliten kan bättras på med ny puts. Om den gamla putsen är så sliten att den måste tas bort kan man även tilläggsisolera fastigheten innan den nya putsen läggs på.

Bra att veta om fasadrenovering

I Vasa i Finland fick fasadrenoveringar skjutas upp. Arbetena var planerade till våren 2020, men till följd av pandemin blev de som skulle ha utfört dessa renoveringsarbeten förhindrade att resa in i landet, berättar lokaltidningen Vasabladet. 

Att en fasadrenovering genomförts ger inte värden rätt att höja hyran, i de flesta fall. En hyregäst har inte heller rätt till sänkt hyra under den tid som renoveringen pågår, skriver Hem & Hyra.

Denna webbplats använder kakor för att ge dig en bättre användarupplevelse. Vi mäter också antalet besök till webbplatsen. Vi sparar ingen information som kan knytas till dig som besökare.