Fönsterrenovering eller fönsterbyte?

Hur länge håller ett fönster? Ett modernt, “underhållsfritt” fönster har en livslängd på 25-30 år. Det låter länge, men faktum är att ett äldre träfönster av god kvalitet kan hålla uppemot tio gånger längre. Hemligheten stavas fönsterrenovering. 

Moderna fönster är gjorda i aluminium eller plast och beskrivs som underhållsfria. Det tolkas ofta som att de inte behöver underhållas. Faktum är dock att ordet snarare ska tolkas som att det inte går att underhålla fönstren. Det säger byggnadsantikvarien Samuel Palmblad i Växjö, som får medhåll från andra håll. Om någon del av ett “underhållsfritt” fönster går sönder måste hela fönstret bytas ut.

Äldre fönster, däremot, är uppbyggda av delar som är relativt lätta att byta ut. Det är dock inget som en hemmafixare kan göra. När delar ska bytas ut, eller när det handlar om att renovera ett stort antal fönster, exempelvis i en bostadsrättsförening, är det bäst att ta hjälp av en professionell fönsterrenoverare. Den som försöker renovera fönstren på egen hand märker snabbt att det tar betydligt längre tid än man kan tro.

Fönsterrenovering

Vilka fönster lönar det sig att renovera?

Enligt Jens Weglin, fönsterexpert, går gränsen ungefär vid 40 år gamla fönster. Fram till 1980 tillverkades fönster oftast av kärnvirke, alltså långsamt växande, tätt furuträ med mycket kåda, vilket gör fönstren mycket motståndskraftiga mot röta. Skulle rötskador ändå uppstå går det att byta ut den skadade delen, säger Weglin. 

I en hyresfastighet kan regelbundet underhåll av fönstren, med återkommande renoveringar, också vara ett sätt att undvika kraftiga hyreshöjningar. Det innebär att de boende inte behöver oroa sig för att plötsligt inte ha råd med hyran, på det sätt som skett i Göteborg, och som beskrivs i den här artikeln. 

Att byta ut fullt fungerande fönster, låt vara med eftersatt underhåll, innebär också ett onödigt användande av resurser. Att istället renovera är ett sätt att hushålla med jordens tillgångar.

Denna webbplats använder kakor för att ge dig en bättre användarupplevelse. Vi mäter också antalet besök till webbplatsen. Vi sparar ingen information som kan knytas till dig som besökare.